Situație unică: Parcul Drumul Taberei, mai puține spații verzi decât înainte de ”reamenajare”. Cum au fost irosite fondurile europene

Situație unică: Parcul Drumul Taberei, mai puține spații verzi decât înainte de ''reamenajare''. Cum au fost irosite fondurile europene
Publicat: 13/01/2016, 11:29

Potrivit sintezei rapoartelor de auditul performanței utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice și întreținere spații verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014, realizată de Curtea de Conturi, amenajarea noului parc Drumul Taberei din Sectorul 6 a creat mai multe pierderi de ordin financiar pentru locuitorii săi și nu numai, scrie b365.ro.

Conform sursei citate, banii investiți pentru amenajarea noului parc Drumul Taberei, respectiv 75 milioane lei, nu au fost cheltuiți judicios de Primăria Sectorului 6, în interesul cetățenilor.

„Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi este chiar cea mai mare investiție realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creșterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetației în spațiile verzi degradate în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce privește decizia de a face o investiție în Parcul Drumul Taberei pe același amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente și lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spații verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, notează inspectorii Curții de Conturi în raportul privind performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice și întreținere spații verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014.

12.514.571,72 lei au fost alocați de la bugetul local al Sectorului 6 pentru finalizarea reamenajării Parcul Drumul Taberei, sumă care nu va fi acoperită de finanțarea europeană, din cauza întârzierii proiectului, informează Grupul de inițiativă civică „Salvați Parcul Drumul Taberei” printr-un comunicat de presă.

Pentru a evita pierderea întregii finanțări europene destinate reamenajării Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a văzut nevoit să aprobe, în ședința din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spațiilor expoziționale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, întrucât Primăria Sectorului 6 nu a fost în stare să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2015 (data expirării perioadei de implementare), astfel încât cheltuielile să devină eligibile pentru a fi suportate din finanțarea europeană.

Mai mult decât atât, inspectorii Curții de Conturi susțin că prin amenajarea noului parc Drumul Taberei NU a crescut suprafața verde a Sectorului 6, ci dimpotrivă, a fost creat un parc care va genera costuri suplimentare de întreținere. „S-a luat decizia înlocuirii unei vegetații abundente dezvoltată într-o perioadă lungă de timp, care a necesitat investiții și cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetație redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării și îmbunătățirii condițiilor de mediu și care va genera creșterea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea acestuia în perioada următoare”, sunt de părere inspectorii de la Curtea de Conturi.

Inspectorii Curții de Conturi apreciază, de asemenea, că Primăria Sectorului 6 a pierdut și alte 3 milioane de lei, distrugând investițiile făcute anterior modernizării parcului Drumul Taberei.

„Decizia Sectorului 6 al Municipiului București de a face o nouă investiție în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente, nu a respectat principiile economicității și eficienței în condițiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, investițiile anterioare de peste 3.000 mii lei fiind distruse în totalitate”, concluzionează Curtea de Conturi.
De altfel, modul în care a fost amenajat spațiul verde în Parcul Drumul Taberei a stârnit mai multe nemulțumiri din partea cetățenilor, care au organizat mai multe acțiuni de protest.

Membrii Grupului Salvați Parcul Drumul Taberei au constatat încă din luna august 2015 că în parc există aproximativ 120 de arbori uscați fără nici un motiv aparent, cel mai probabil fiind victime ale lucrărilor de modernizare. Arborii uscați pot fi văzuți mai ales lângă locul de joacă dinspre Tricodava (spre gard) și lângă locul de skating, dar parcul este plin de asemenea de copaci morți.

La aproximativ o lună de la redeschiderea oficială a Parcului Drumul Taberei, după aproape doi ani de lucrări de amenajare, au apărut și problemele. Cele mai multe dintre acestea sunt de ordin estetic și vizează îndeosebi calitatea lucrărilor aleilor din parc. Mai sunt însă probleme și la sistemul de irigații dar și în ceea ce privește amenajarea peisagistică. Într-un sector sufocat de lucrări la metrou, parcul Drumul Taberei ar putea reprezenta o oază de liniște, dacă picamerele de la serele exotice încă în construcție și cele de pe șantierul magistralei 5 nu ar săpa în permanență la doar câțiva pași de parc.

Bucureștenii din Drumul Taberei se plâng din nou de parcul recent inaugurat. Oamenii anunță că mulți arbori s-au uscat, că stâlpii cu jocuri de lumini nu funcționează, dar și că ledurile de la marele pod din parc s-au ars.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?